AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

“Egzersiz İlaçtır” hareketinin kurucusu Dr.Robert E. Sallis, “Azrail 3 km hızla yürüyor. 5 kilometre hızlı yürüyen daha uzun yaşar” diyor.

İSTANBUL- Türkiye'de de başlatılan "Egzersiz İlaçtır" hareketinin kurucusu Dr. Robert E. Sallis uzun yıllar Amerikan Spor Hekimliği Derneği (ACSM) eski başkanı olarak görev yaptı.  Dr. Sallis, hekimler tarafından reçetelenen egzersizi desteklemek amacıyla tasarlanan bir program olan "Egzersiz İlaçtır" projesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

  • İnsanın sağlığı üzerindeki en önemli faktörler nelerdir?

Küresel yaygınlık ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri açısından, hareketsizlik; ekonomik, çevresel ve sosyal  etki alanı geniş bir salgın olarak tanımlanmalıdır.  Sağlıklı bir ömrün yapı taşı, genetik, sağlıklı çevre ve davranışlardır.

  • Egzersiz bu faktörler içinde ne kadar önemli rol oynuyor?

Egzersiz aslında birinci basamak tedavinin içinde yer almalı.
Egzersizin ilaç olarak reçetelere yazılmasını sağlamamız gerekiyor. İnsanları bir fitnes merkezine sevk edebilmeliyiz. Ülkelerde de bunun finansmanı sağlanabilmeli. Egzersiz, kronik hastalıklara karşı korunmak ve insan ömrünü uzatmak için uzun zamandır aranılan bir aşı niteliğindedir.  Egzersizin kanıtlanmış faydalarını bünyesinde barındırabilecek bir ilaç olsaydı doktorlar bu ilacı her hastaya yazar, sağlık hizmeti sağlayıcıları bu mucize ilaca herkesin erişebilmesini sağlardı.

  •  Egzersiz için FIT düşünün deyimini açar mısınız? Ne anlama geliyor?

F = Frequency (Sıklık): Haftanın çoğu günü, 5 veya daha fazla

I = Intensity (Şiddet): Orta şiddet; maksimum kalp atış hızının 50-70%’i veya «konuş-şarkı söyle» (sing-talk) testini yapın. 

T = Type (Tip): Büyük kas gruplarını kullanın, keyif aldığınız aktivileri tercih edin.

T = Time (Zaman) 30 dakika.

  • Yürüme ve sağ kalım arasında bir bağlantı var mı? Ölüm riskini azaltmak için nasıl bir yürüme planı gerçekleştirilmeli?

Çoğu araştırma, yürüme hızı ve sağ kalım arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. 1705 Avustralyalı erkek, yaş >70 üzerinde gerçekleştirilen araştırma, katılımcıların 6 metrede olağan yürüme hızını ölçtü; 5 yıl içinde, ölçülen yürüme hızları ve mortalite oranları arasında ilişki olduğu gözlendi. Araştırmaya göre 3 kilometre hızla yürümek ölüme en çok işaret eden yürüme hızı oldu. Yani Azrail 3 kilometre hızla yürüyor. Yürüme hızı 3 kilometreden fazla olan erkekler erkekler hayatta kalmayı başardılar. 5 kilometre hızla yürüyenler daha uzun yaşıyor. Hızlı yürümek ölümden korur!

  •  Şişman insanlar kilo veremediği zaman umutsuzluğa kapanıyor ve egzersizi bırakıyor. Bu ne derece doğru?

Biz her zaman şişmanlığın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyoruz. Ama şişman kişiler bunu gerçekleştiremediği zaman bir başarısızlık gibi görüyor ve egzersizi bırakıyor. Şişman ve formda olmak, zayıf ve formsuz olmaktan iyidir. Bireyin düşük formda olması hafif ve orta dereceli obeziteye kıyasla daha yüksek ölüm riski teşkil etmektedir.

Kilo farkı gözetmeksizin, fiziksel aktivite herkes için faydalıdır. 

  • Kilo veremeseler bile şişman insanlar egzersiz yaparak hangi hastalıklardan kendilerini koruyabilirler?

 Diyabet, meme ve kalın bağırsak kanseri, yüksek tansiyon, depresyon, kemik erimesi, bunama ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltabilirler. Depresyonla ilgili yapılan araştırmalar var. Egzersiz depresyon tedavisinde yüzde 40 oranında etkili oluyor. Bu etki depresyon ilaçlarının sağladığı etkiyle aynı oranda. Hastaların bunu bilmeye hakları var.

  • Kilo vermede arkadaş desteği ne kadar önemli?

Eğer 3 arkadaşınız obez ise sizin obez olma ihtimaliniz yüzde 80’e kadar çıkıyor. Bu nedenle kendinize normal kilolu arkadaşlar da edinin. Bu arkadaşlarınızla facebook üzerinden yürüme programları yapın.



2049 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın