AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

İstanbul Eczacı Odası, 1 Ocak’tan itibaren tümüyle e-reçete’ye geçileceği açıklamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi: “Sistem bu yükü kaldırmaz. Ya sistem kilitlenirse?..”

Bir süredir uygulanmakta olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nca 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Türkiye genelinde tek geçerli belge olacağı açıklanan e-reçete konusunun ilaç alanında yeni bir krize neden olabileceği belirtiliyor.
Bilindiği gibi e-reçete uygulaması doktorların yazdıkları kağıt reçeteyi ortadanh kaldırıyor. Bu uygulamada doktor reçeteyi bilgisayar üzerinden elektronik ortamda MEDULA sağlık bilgi sistemindeki e-reçete modülüne iletiyor. Reçete yerine hastaya da harf ve sayılardan oluşan bir kod veriyor. Hasta Türkiye’nin herhangi bir yerinde herhangi bir eczaneye gidip bu kodu verdiğinde ilacını alabiliyor.
E-reçete bir süredir ağırlıklı olarak aile hekimleri tarafından uygulanıyor. Zaman zaman ortaya çıkan aksaklıklar gecikmelere neden olsa da sorun çözülebiliyor. Ayrıca e-reçetenin yanı sıra kağıt reçete uygulaması da geçerliliğini koruduğu için hasta ve eczacı açısından ağır sorunlar yaşanmıyor.
Ancak tüm Türkiye’de ve “sadece e-reçete” uygulaması başladığında aksaklıkların ciddi sorunlara dönüşebileceği belirtiliyor.

KRİZ ÇIKAR


Bu konudaki endişelerin kaynağını MEDULA sistemindeki sık rastlanan aksaklıklar oluşturuyor. İstanbul Eczacı Odası, konunun sıkıntı olmaktan çıkıp krize dönüşebileceğinden endişe duyduklarını belirten bir açıklama yaptı.
İEO’nın açıklaması şöyle:
Yeni yıldan itibaren tüm Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı sağlık kurumlarında E-Reçete uygulaması zorunlu hale geliyor. Buna göre hekim reçeteyi elektronik ortamda yazacak ve hastaya bir numara verilecek. Eczacı hastanın verdiği numarayı sisteme girdiğinde reçetenin hangi hekim tarafından hangi hastanede yazıldığını ve yazılan ilaçları görecek ve hastanın reçetesini bu şekilde karşılayacak.
Tüm bunlar kulağa hoş geliyor. Ancak e-reçetenin, sürekli kesintiye uğraması ve saatlerce, bazen günlerce düzelmemesi nedeniyle hem biz eczacıları hem de hastalarımızı mağdur eden MEDULA sistemi üzerinden uygulanmaya başlayacak olması bizleri kaygılandırmaktadır.
Bilindiği gibi MEDULA sistemi sık sık kesintiye uğramaktadır. Bu nedenle hastalarımızın reçetelerini sisteme girmek için saatlerce beklemek zorunda kalmaktayız. Hastalarımızı bekletmemek için kimi zaman onlara ilaçlarını verip, reçetelerinin sisteme girişini ise MEDULA sistemi düzeldiği zaman yapmaktayız. Ancak e-reçete’nin zorunlu hale gelmesiyle bu imkanımız da ortadan kalkacak, hastalarımızın ilaçlarına ulaşmaları mümkün olmayacaktır. Çünkü:
- Medula sisteminde sorun yaşandığı zamanlar, elle yazılmış reçetelerdeki ilaçları (daha sonra sisteme işlemek üzere) hastalarımıza vermemiz mümkünken, yeni uygulamayla (sisteme ulaşamadığımız için) hastaya hangi ilacın yazıldığını da (yani e-reçete’yi) göremeyeceğiz, dolayısıyla hastaya ilaçlarını veremeyeceğiz. Bu da özellikle ilaca acil ulaşması gereken hastalarımız için ölümcül sonuçlar doğuracaktır.
- E-Reçete uygulamasının başlamasıyla MEDULA sisteminin üzerindeki yük en az yüzde 50 oranında artacaktır. İçler acısı bir altyapı ile, ağır aksak çalışan MEDULA sisteminin bu yükü kaldırması mümkün değildir.
1 Ocak’tan itibaren başlayacağı açıklanan e-reçeteye geçişin resmi olmayan bazı bilgilere göre 15 Ocak’a ertelendiği ifade edilmektedir. Bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaptığı açıklamalarda sistemin 15 Ocak’ta başlayacağını belirtmektedir. Bu konudaki belirsizlik bir an önce giderilmeli, meslektaşlarımıza net bir bilgi verilmelidir.
Öte yandan yukarıda belirttiğimiz sakıncaların ortaya çıkması durumunda, bunun sorumluluğu, gerekli altyapıyı hazırlamadan, hiçbir önlem almadan yeni uygulamalara geçmeyi alışkanlık haline getiren ve halk sağlığının gerektirdiği büyük sorumluluğu hiçe sayan bir anlayışla hareket eden Sosyal Güvenlik Kurumu’na aittir.
Uyarıyoruz; hastalarımızın ilaç hakkına ulaşmasını engelleyerek ölümcül sonuçlar doğuracak bir yanlışa imza atılmamalı, MEDULA sisteminin altyapısı yeterli hale getirilinceye dek e-reçete uygulaması ertelenmelidir.”



1434 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın