AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Aşırı şişmanlık kanser riskini artırıyor

Obezitenin, kalp-damar rahatsızlıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların yanı sıra kansere de neden olabileceği belirtiliyor.
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, özellikle meme, kalın bağırsak-rektum ve kan kanserinin obez bireylerde normal kilolu bireylere göre daha fazla görüldüğüne işaret ediyor.
Prof. Dr. Banu Çaycı, kansere yol açan faktörlerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Kimyasal, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenler ve hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik etkenler gibi yapısal nedenler kansere yol açabiliyor. Bunların yanı sıra beslenme alışkanlıkları da kansere yol açabilir. Yanlış besin seçimi, kötü beslenme ve aşırı kilo kanser sebebi olabilir.”

 KANSOREJEN MADDELER YAĞ İÇERİSİNDE BİRİKİYOR

 “Yüksek yağ tüketimi obeziteye neden olur. Her türlü yağın fazla alınması özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak-rektum kanserlerinin oluşum riskini artırır.

Kanserojen maddeler yağ içinde birikir ve fazla yağ alımı bu maddelerin vücuda girişini artırır. Cinsiyet hormonları yapısal olarak yağa benzerler ve yağın fazla alımı bu hormonların çalışma düzenini bozar. Kalın bağırsak-rektum kanserlerini ilerletici safra tuzları gibi maddelerin yapımı, yağ alımı artıkça artar. Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin sıvı yağlar kolay okside olurlar. Oksidasyon sonucu oluşan öğeler bağışıklık hücrelerinin yıpranmasına neden olarak kanser riskini artırır.
Hayvansal proteini çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bağırsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserlerine, az tüketen ülkelere oranla daha fazla karşılaşılıyor. Yağsız et, süt ve benzeri besinlerin tüketimi ise kanser riskini artırmıyor.”

OBEZİTE İLE KANSER TÜRLERİNİN İLİŞKİSİ

 “Yapılan çalışmalar; toplam yağ alımı, doymuş yağlar, obezite, beden kitle indeksi, gıda hazırlama yöntemleri ile kanser arasında pozitif ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

  • Obezite - Prostat Kanseri: “Erkeklerde abdominal obezite ve bel/kalça oranı artışı prostat kanseri için bir risk faktörü. Özellikle yayılmaya (metastaz) meyilli prostat tümörlerinde obezite bu riski artırıyor.”
  • Obezite - Meme Kanseri: “Meme kanserinin, abdominal obeziteyle yakın bağlantısı var. Abdominal (karın) ve kalça bölgesindeki yağ dokusu arttıkça, kanser riski de artıyor. Bu etki, kadının menapoz dönemi ile bağlantılı. Menapozdaki kadının kansere yakalanma olasılığı az olmakla birlikte, menapoz sonrası şişman kadınlarda risk yükselir. Menapoz öncesi gerekli olan östrojen, artan yağ dokusu tarafından üretilir. Östrojene hassas dokular ve şişmanlık bu hormonun salınımını uyarır. Bu da tümörün büyümesine neden olur.”

  • Obezite – Rahim (Uterus) Kanseri: “Obezite, endometriyum (rahmin iç yüzeyini oluşturan doku) kanseri ile ilişkili bulunmuştur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte şişmanlarda yüksek östrojen ve insülin düzeyinin buna sebep olabileceği belirtilir. Endometriyum kanserlerinin yüzde 40’ının obezite kaynaklı olabileceği düşünülüyor.”

  • Obezite - Kolon Kanseri: “Kolon kanseri de şişman bireylerde daha sıklıkla görülür.  Özellikle erkek bireylerde Vücut Kitle İndeksi’ndeki artış ile kolon kanseri arasında kadınlarda olduğundan daha kuvvetli bir ilişki vardır. Vücut Kitle İndeksi değeri yüksek olan pre veya postmenapoz dönemindeki östrojen alan kadınlarda kolon kanseri riski artar. Vücut Kitle İndeksi değeri 30 ve üstü olan 30-54 yaş arası bireylerde, kolon kanseri riski yüzde 50 artar.”
Kaynak: www.sagliktagundem.com


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın