AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

"Bu yıl grip sezonu geç başladı"

Antalya'da yapılan Türk Toraks Derneği'nin bilimsel kongresinde bu yıl sinsi bir grip salgını yaşandığı belirtilerek, salgının kronik sağlık sorunları olan kişilerin yanısıra 40 ve 50 yaş grubunda ağır geçtiğine dikkat çekildi.

Antalya'da yapılan 18.Türk Toraks Derneği Kongresi'nde uzmanlar grip salgınının 40 ila 50 yaş grubundaki sağlıklı insanları olumsuz etkilediğini, hastaneye, yoğun bakıma yatacak kadar ağır geçebildiğini belirttiler. Yapılan açıklamalarda salgına neden olan virüsün bu yıl ulygulanan aşılarda yer almaması nedeniyle aşı etkisinin yüzde 15'e düştüğü vurgulandı.

Türk Toraks Derneği Kongresi Düzenleme Kurulu'ndan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Bu nedenle aşı yeterince etkili olmadı" dedi.

"Sağlıklı kişilerde yüzde 80, yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde yüzde 60 oranında koruyucu olduğu rapor edilmiştir. Grip aşıları her yıl en çok gribe neden olan virüslerde oluşturulur. Bu nedenle her yıl yeni aşı hazırlanır. Bu yılki aşı domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsünü içeriyordu. Ancak grip virüsleri de sürekli mutasyon geçirmektedir. Bu yılın aşısında domuz gribi için değil ama H3N2 virüsü için korumada sorunlar olabileceği belirtilmiştir."

Küresel ısınma nedeniyle Nisan ayına kadar sürecek olan grip salgını hakkında bilgi veren Prof.Dr. Oğuz Kılınç şunları söyledi:

"Grip İnfluenza A ve B tipi virüslerle oluşur. Ülkemizde referans laboratuvarında 2014/2015 sezonunda gönderilen ve incelenen toplam 1365 hasta örneğinde, % 3 Influenza A/H3N2, % 10 Influenza A/H1N1(domuz gribi) ve % 10 Influenza B virüsü saptandığı belirtilmiştir. Sağlık Bakanlığı da grip nedeniyle ölen hastalarda en fazla H1N1 virüsüne rastlandığını açıklamıştır. Elbette bu bilgiler sürekli değişme göstermektedir. Gripte son 5 sezonda gözlenen önemli bir farklılık ülkemizde grip sezonunun daha geç başladığıdır. Önceden Kasım-Aralık ayında salgınlar başlarken, artık Ocak-Şubat aylarına kaydı. Bu nedenle grip sezonu Nisan ayı sonuna dek sürmeye başladı.*

Grip aşısı kimlere yapılmalı sorusunu ise Prof. Dr. Oğuz Kılınç şöyle yanıtladı:

"Grip; gebeler, çocuklar, yaşlılar ve diyabet, KOAH gibi kronik hastalıklara veya kanser gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklara sahip kişilerde daha ağır ve ölümcül seyredebiliyor.
Grip aşısı yapılması gereken erişkinler şunlardır:
• 65 yaş ve üzeri
* Kronik akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, bronş astımı, kalp ve damar hastalığı)
* Şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli hemoglobinopatileri olan ve bağışık sistemi baskılanmış kişiler
• Yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli
• Grip yönünden riskli şahıslar ile birlikte yaşayanlar (Altı aydan küçük bebekle yakın ve sürekli teması olanlar)
• Güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişiler
• Grip sezonunda gebelik
Çocuklarda ise 6 aydan itibaren grip aşısı yapılabilir."




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın