AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedir nasıl tedavi edilir?

Yeni doğan bebeklerin üçte birinde, gözyaşı kanalının doğumsal tıkanıklığına bağlı olarak gözde sulanma, çapaklanma görülür.

Emsey Hospital’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge, göz kanalı tıkanıklığıyla ilgili bilgi verdi.

NEDEN OLUR?

“Gözyaşı kanalı tıkanıklığıyla ilgili bulgular çoğunlukla doğumdan sonra birkaç hafta içinde başlar. Bu durum, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında, gözyaşı kanalının gelişimini tamamlayamamasından, kanalın buruna açıldığı yerin ucundaki zarın delinmeden bebeğin doğmasından kaynaklanır. 
Çoğunlukla kendiliğinden ve uygun yapılan gözyaşı kesesi masajı ile birkaç ayda açılır. Bu dönemde, kese içinde akım olmadığından sık sık enfeksiyon, bunun sonucunda kese bölgesinde şişlik, gözde çapaklanma, sulanma meydana gelir.
Yenidoğanlarda karşılaşılan bu durum dışında, gözyaşı kesesi enfeksiyonları, travma gibi sebeplerle her yaşta göz yaşı boşaltım yollarında tıkanıklıklarla karşılaşabiliriz.”

BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Gözde sulanma, gözyaşının dışarı akması,
  • Zaman zaman sulanmaya çapaklanma, kese bölgesinde şişlik bulgularının eklenmesi
  • Gözyaşı kesesi bölgesine bastırmakla iltihap boşalması başlıca bulgularıdır.

NASIL BİR TEDAVİ EDİLİR?

“Teşhisi göz hastalıkları uzmanınca konulan bebeğe, bir yaşına kadar masaj uygulanmalıdır. Yaklaşık bir yaşına kadar cerrahi genellikle önerilmez, göz doktorunuz tarafından gösterilen masaj, günde 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Enfeksiyon. Çapaklanma durumunda antibiyotikli damla kullanılması gerekebilir.
Şikâyetlerin bir yaşına gelindiğinde düzelmemesi durumunda geç kalınmadan sondalama işleminin yapılması gerekir. Aileleri genellikle genel anestezi altında yapılması tedirgin etmektedir. Ancak anestezi süresinin oldukça kısa olması, günümüzün gelişen anestezi koşulları düşünüldüğünde, işlem çocuk açısından risk oluşturmaz. Tam tersine yapılması gereken aşamaların zamanında yapılmaması, çocuğu ileride daha zorlu cerrahi işlemlerle karşı karşıya bırakır.
İlk sondalama işlemi yüksek başarı oranına sahiptir. İlk sondalama işleminin başarısız olması durumunda, tekrar sondalama ya da tüp takma işlemi uygulanmalıdır.
Bu işlemlerin zamanında yapılmaması durumunda geçirilen enfeksiyonlar sondalama ya da tüp takma işleminin başarısını düşürür, hastaya DSR dediğimiz ameliyatın yapılması gerekebilir.”

AMELİYAT NE ZAMAN YAPILMALIDIR? 

“İdeali, cilt kesisi yoluyla yapılan DSR ameliyatıdır. Günümüzde lazer ile de DSR ameliyatı yapılabilmektedir ancak, tekrarlama riski fazladır. Tekrarlama riski en az olan ve tavsiye ettiğimiz yöntem cilt kesisi yolu ile yapılan DSR ameliyatıdır.
DSR ameliyatı sonrasında her hastada tüp takılması gerekmez, takıldığı durumda, poliklinik şartlarında birkaç hafta sonra çıkarılır. Çıkarılması ağrılı bir işlem değildir.
Erişkin gözyaşı kanalı tıkanıklığında da sıklıkla uygulanan yöntem cilt kesisi yoluyla yapılan DSR ameliyatıdır.” 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın