AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası

İlk yardım hayat kurtarır

Bir kaza sonrası ölümün eşiğine gelen bir kişi doğru bir ilk yardım desteği ile yaşama döndürülebilir. Hatalı uygulama ise ölümle sonuçlanabilir.

Hayatımızın herhangi bir evresinde bir kaza, yaralanma ya da benzeri sıkıntılı bir durumda kurtarılan ya da kurtaran kişi olabiliriz. Her iki durumda da bir hayat söz konusu olduğundan, mümkünse ilk yardım eğitimi almalı ya da temel bilgileri öğrenmeliyiz. İlk yardım uygulamaları, acil yardım gelene kadar yapılan uygulamaları içerir. Bu girişimler ilaçsız ve tıbbi araç gereç yardımı olmadan yapılır. Doğru yapılan ilk yardım müdahaleleri hasta ya da yaralıların hayatta kalmasını sağlayabilir. Buradaki en önemli konu, ilk yardım uygulayacak kişilerin konuya hakim olmaları ve deneyimli bireyler olmasıdır. Çünkü ne yazık ki ülkemizde çoğu kişi ilk yardım uygulamayı bilmiyor hatta hasta ya da kazazedenin hayatına kast edebilecek hatalar yapabiliyor.

Medline  İlk Yardım Eğitim Merkezi Sorumlu Müdürü Özgür ÖZALP bilinmesi gerekenleri paylaştı:

İLK YARDIM MÜDAHALESİNDE İLK YAPILMASI GEREKEN NEDİR?

İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı/kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak), teşhis koymak ilk yardım yapmak ve ambulans çağırmaktır. İlk yardım müdahalesine başlamadan önce çevre güvenliğinden emin olunmalıdır. Bunun nedeni olası başka kazaları önlemektir. Bu nedenle eğer hastanın ya da kazazedenin bulunduğu yerde başka bir kaza olma olasılığı varsa kişi dikkatli bir şekilde oradan uzaklaştırılmalıdır.

HERKES İLK YARDIM MÜDAHALESİ YAPABİLİR Mİ?

İlk yardım müdahalesinde bulunacak kişinin bilinçli olması gerekir. Aksi takdirde yapılacak en ufak bir hata bile ölümle sonuçlanabilecek durumlara neden olabilir. Bu nedenle hasta ya da yaralının yanında bulunan kişi oldukça dikkatli olmalıdır.

ÇEVRE GÜVENLİĞİNDEN SONRA NELER YAPILMALI?

Eğer hasta dışında sadece bir kişi varsa ve hasta olan kişi de bilinç kaybı, solunum problemi, travma, suda boğulma, yabancı cisimle solunum yollarının tıkanması, ilaç veya alkol zehirlenmesi varsa, ilk yardım gönüllüsü yardım çağırmaya gitmeden önce bir dakika süreyle “Temel Yaşam Desteği” uygulamalıdır. Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey yaralının solunumunun ve kan dolaşımının kesintiye uğramasını engellemektir.

İLK YARDIM UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle sakin olun, telaşa kapılmayın
  • Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın.
  • Solunum yollarının devamlılığını sağlamak için ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin. Eğer tıkayan bir nesne görürseniz, parmaklarınızı kollayarak bu cismi çıkartın.
  • Eğer kanama varsa, kanama olan bölgeye baskı uygulayın.
  • Eğer kopan bir uzuv söz konusuysa, kopan parçanın bulunarak hastanın en fazla dört-altı saat içinde bu parça ile birlikte bir hastaneye ulaştırılması gerekir. Kopan uzvu, serum fizyolojik ile yıkadıktan sonra steril bir torbaya koyun. Bu torbayı içi buz dolu ikinci bir torbanın içine yerleştirin.
  • Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanılıyorsa, hasta kesinlikle kıpırdatmamalı ve ilk yardım ekipleri gelene kadar beklenmelidir.
  • Kaza geçiren kişinin kalbi durmuşsa, kanı bütün vücutta rahatça dolaşamıyorsa ve kan kaybına yol açacak önemli bir yara varsa yaşamsal tehlike söz konusudur. Bu nedenle, ilk yapacağınız şeylerden biri de yaralının kalbini dinleyerek atıp atmadığını denetlemek olmalıdır. Eğer kalp durmuşsa yeniden çalıştırabilmek için dıştan kalp masajı yapmak gerekir. Ama bu çok güç bir tekniktir ve yalnızca doktorlar ya da uzmanlaşmış kişiler uygulayabilir.

 Not: 13 Eylül Dünya İlk Yardım Günü’dür.




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın