AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası
Klima kullanırken hasta olma riski var!

Sıcakların bunaltıcı etkisinden kurtulmak için başvurulan çağdaş gereç klima, aynı zamanda çağdaş bir dert kaynağı olabiliyor.

Yurt genelinde sıcaklığın ortalama 30 derecelerde olması evde, işte, arabada klimaya başvurmayı zorunlu hale getiriyor. Ne var ki klimanın verdiği serinlik birçok sağlık sorununa yol açıyor.

KLİMAYLA GELEN DERTLER

Kas tutulması
Klima esintisinin doğrudan vücuda çarptığı durumlarda kas tutulmasının ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Omuz, boyun, sırt ağrıları ortaya çıkabiliyor. Dinlenme ve kas gevşeticilerle giderilmesi mümkün olmakla birlikte başka nedenlerden kaynaklanan sağlık sorunlarının fark edilmesini gölgeliyor.

Üşütme
Özellikle terliyken klima karşısında durmak akciğerler üzerinde olumsuz etki yapıyor. Islak giysileri klima önünde durarak kurutmak sağlık açısından yapılabilecek en kötü hareket sayılıyor. Ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Göz kuruluğu
Klimanın etkisi göz kuruluğuna neden oluyor. Kişi bu kuruluğu gidermek için 4-5saniyede bir göz kırpmak zorunda kalıyor. Gözlerin işlevselliği açısından nemli olmaları gerekiyor. Kuruluk gözün işlevselliğini olumsuz etkiliyor. Bu durum kaşıntılara ve kirpik dibi iltihaplarına neden olabiliyor.

Bel ağrıları
Araç kullananlar terli olarak klimayla yolculuk yapmak zorunda kaldıklarında bel ağrısıyla karşılaşmaları kaçınılmaz oluyor. Islak giysiler vücutta kuruyor, ıslanıyor, bu devinim sürüyor. Bu da bel bölgesinde saatlerce serin bir ıslaklık bulunması anlamına geliyor. Ağrıya neden oluyor.

Yüz felci
Klimanın neden olduğu sağlık sorunları arasında yüz felci de yer alıyor. Yüz felci araç kullanırken yarı açık pencere ile hızlı seyahat etme durumunda da ortaya çıkıyor. Terli yüz ve ense bölgesine soğuk esintinin çarpması sinir sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

Kalbi yoruyor
Klimanın en önemli olumsuz etkilerinden birini de kalp ritmi üzerinde denge bozucu olma olasılığı oluşturuyor. Terli vücudun birden soğuk esintiye maruz kalması, vücudun farklı ısı düzeylerinde git-gel  yaşaması özellikle kalp rahatsızlığı bulunanlarda olumsuz durumlar ortaya çıkarabiliyor. 

HİÇ Mİ YARARI YOK?

Birçok sağlık sorununa neden olması yanında klima, kalbi ve tüm iç organlarımızın çalışma temposunu düşüren aşırı sıcakların oluşturabileceği “ölüm riski”ni ortadan kaldırıyor. Aşırı sıcaklar, sınır düzeydeki kalp sorunlarını görünür hale getirebiliyor, vücudun kendi klima sisteminin devre dışı kalmasına bağlı oluşacak bitkinlik, halsizlik, sinir sistemi arazlarına neden olabiliyor.
Özellikle aşırı sıcaklara alışkın olmayanlar için yaşamı risk altına sokmamak ve klimadan destek almak zorunlu hale geliyor.

PEKİ KLİMAYI NASIL KULLANMALI?

  • Klima doğru konuşlandırılmalı; esintisi doğrudan vücudunuzun herhangi bir bölgesine çarpmamalı
  • Genellikle klimanın perdeleri tavana doğru tutulmalı
  • Hava sıcaklığıyla klimanın derecesi arasında ortalama 6 derecelik bir fark bulunmalı, hava sıcaklığının çok yüksek olduğu durumlarda klima 24-26 derecede tutulmalı (hava sıcaklığı 30 derece iken klima 18 derecede çalışıyorsa, dışarıdan gelecek kişi için bu durum hastalık nedenidir)
  • Klimalı ortama terliyken girilmemeli, mümkünse vücut teri kurutulmalı
  • Terli vücutla zorunlu olarak klimalı ortama girilmesi durumunda uzun süre kalınmamalı
  • Araç kliması da yüze doğru değil yere üfleyecek şekilde açılmalı
  • Klimanın alerjik rahatsızlıklara yol açmaması için temizliğine ve bakımına da özen gösterilmeli
Kaynak: www.sagliktagundem.com

  
2023 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın