AkatlarNet  Mahallemizin haber sitesi 

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/akatlarnet.akatlarnet
  • https://www.instagram.com/akatlarnet
Konular veriler
Takvim
Site Haritası
Behiye Paksoy
Pencerede çamaşır kurutmak
25/11/2013
Eskiden bahçeli nizam evlerin olmadığı mahallelerde çamaşırlar pencerelerde kurutulurdu. İstanbul'un kalabalık semtlerinin Arnavut kaldırımı döşeli dar sokaklarında, karşılıklı ikişer üçer katlı, birbirlerine bitişik genellikle ahşap evlerin, cumbalarıyla pencereleri arasına gerilen iplerde çamaşır kurutmak kentin özelliği sayılırdı. Bazen karşılıklı iki ev arasında duvarlara çakılmış makaralı çivilere-çengellere, bazen yan yana pencerelerden dikey uzatılmış demir çubuk ya da sopalara bağlanmış iplerde rengârenk çamaşırlar sallanırdı. Aynı sokaktakiler hangi komşunun çamaşır günü olduğunu bilirlerdi.
Genellikle yatak çarşafı, yastık kılıfı, yorgan kılıfı, masa örtüsü, perde gibi eşya asılırdı pencere önlerine... Giyecek olarak da pantolon, kazak, hırka, yelek, başörtüsü gibi eşya pencere önlerinde kurutulurdu. Gerçi iç çamaşırı asanlar da olurdu ama, iç çamaşırı asmak görgüsüzlük sayılırdı.
Ahşap evlerin yerini kâgir evler alınca, cumbalar da yerlerini balkonlara bıraktı. Sokaklar genişledi, evden eve ip germek zorlaştı, çamaşırlar da bu süreçte balkonlara gerilen iplerde kurutulmaya başlandı. Artık pencerelere gerilmiş iplerde çamaşır kurutma alışkanlığı pek az yerde kaldı.
*
Bizim mahallede, bu "eski İstanbul" alışkanlığına epeydir rastlamıyordum. Geçenlerde bir komşumuzun penceresindeki çarşafları görünce o eski dönemlerin sokakları gözümde canlandı.
Eeee zamanla çamaşır yıkama, kurutma teknikleri değişince alışkanlıklar da değişiyor tabii. Ayrıca -kesin bilmemekle birlikte- sanırım caddeye bakan pencerelerde çamaşır kurutmak, halı, çarşaf silkelemek, belediyelerce de "kent kültürüne aykırı" davranışlar arasında sayılıyor, "görüntü kirliliği" veya "çevreyi rahatsız edici" hal olarak görülüyor. Korna çalmak, gürültü yapmak gibi.


3761 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Etiler Lisesi - 21/01/2021
Etiler Lisesi mezunları ve mensuplarının sosyal medyada izlediğim dayanışmalarına imreniyorum.
İETT şoförleri pek yaman - 08/02/2019
O kadar yaman ki, yolcu elini çabuk tutmazsa.. Aslında genelleme yapmayalım; işini hakkıyla yapanlar tabii ki var.
Hayırlı Cumalar - 07/02/2019
Aslında yıllardır kullanılıyormuş ama ben yeni öğrendim; "hayırlı cumalar" dileği, sadece cuma günleri değil 7/24 kullanılıyor, muş.
Bunların korkusu yok! - 02/09/2018
Konuşurken havasından geçilmiyor. Zaten yüzünü falan da tam olarak göremiyor insan; başında kask var!
Erkek modası - 14/04/2018
Biraz gayret etseler, ceketlerin yaka uçları omuza çıkacak!
Yılbaşı diyetisyenleri - 27/12/2016
Bi de bayram diyetisyenleri var. Yılbaşı diyetisyenleriyle bayram diyetisyenleri ya da aynı diyetisyenlerin diyet önerileri arasında ne fark var derseniz? Demeyin lütfen… Gününe göre laf gerekiyor. Fark bu.
Turkcell’e soruyorum - 07/03/2016
"Paketimde 1000 sms hakkım var, günde ücretsiz olarak kaç SMS gönderebilirim?"
Sevgililer Günü (alış veriş günü) - 14/02/2016
Bayramlarda görmediğimiz bir kutlama coşkusu vardı iş aleminde!
Yılbaşı kutlaması - 25/12/2015
Kutlama falan yalan oldu. Her şeyin başı sağlık. Sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirelim yeter.
 Devamı